Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Skörden av druvor har inletts

Kära vinvänner! Vi kan idag meddela att årets skörd av druvor har börjat i provinsen Málaga. Tre veckor senare än ifjol har skörden till vinproduktion och bordsdruvor inletts i Axarquía öster om Málaga.

Det är Diario SUR som i söndagstidningen uppmärksammade på ett stort upplag att skörden av druvor har startat. Ifjol drog skörden igång den 24 juli. Den regniga, kalla våren, låga temperaturer nattetid och att det tog lång tid innan första värmeböljan infann sig drog ut på starten med tre veckor. Jämfört med 2016 så är årets start nio dagar tidigare.

Det är i Axarquía-området öster om Málaga och runt Moclinejo, Almáchar och El Borge som skörden av moscateldruvan har startat. De druvor som skördas först går till framställning av torra vita viner och mousserande med ursprungsmärkning Sierras de Málaga. I Cómpeta och Sayalonga inleds skörden något senare, ungefär i mitten på augusti.

Skörden av druvor i Axarquía är komplicerad då vinstockarna växer på terrassodlingar i branta backar. Transporten av druvor klaras tack vare mulåsnor som kan ta sig fram i den svåra terrängen. De som skördar bär lådor på sina axlar. Druvorna tippas i stora korgar som hänger utmed sidorna på mulåsnorna.

Branschen räknar med att skörden kommer att bli 15 procent större i år jämfört med ifjol. Omkring 7.500 ton druvor går till vinproduktion och 900 ton till bordsdruvor eller ätdruvor.

Officiellt har provinsen Málaga 4.148 hektar odlingar av druvor. 1.954 hektar är för druvor till vinproduktion, 1.689 hektar är till produktion till russin och 505 för ätdruvor.

06.08.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän