Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Taxistrejken avblåst

Den taxistrejk som drabbat flera av Spaniens största städer blåstes av strax före midnatt på onsdagskvällen. Även i Málaga som har drabbats av protestaktioner under fyra dagar då hundratals taxibilar har blockerat Paseo del Parque blåstes strejken av sent på onsdagskvällen.

Taxiförarna anklagar taxitjänsterna Uber och Cabify för orättvis konkurrens, och kräver att lagen skärps så att det blir svårare att få licens. Strejken började i Barcelona efter att den spanska regeringen överklagat ett regionalt beslut i Barcelona som begränsar antalet licenser för Uber-liknande taxitjänster.

Taxinäringen har varit orolig för att mista arbeten om myndigheterna börjar dela ut VTC-licenser till nästan vem som helst. Enligt nuvarande lag får en VTC-licens (vehiculo con conductor – personbil med förare) utfärdas per fem traditionella taxibilar. Taxiförarna kräver att det endast ska få utfärdas en VTC-licens per 30 traditionella taxibilar.

Utvecklingsdepartementet har i förhandlingar erbjudit att begränsa VTC-licenserna i ett dekret i september. Taxinäringen meddelade på onsdagskvällen att om inget händer väntar nya strejker till hösten.

Våldsamma scener har utspelat sig de senaste dagarna i framför allt Barcelona där Uberbilar blivit utsatta för stenkastning och punkterade däck. På flera håll har konflikten lett till handgripligheter varpå de med VTC-licenser har beslutat att lämna sina arbetspass.

02.08.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet