Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Varning för värmebölja i nästan hela Spanien

Den nationella meteorologitjänsten Aemet har utfärdat årets första värmevarning med höga temperaturer på upp till 40ºC. Augusti står för dörren och med den årets första riktiga värmebölja, detta under en sommar som hittills varit lite svalare än normalt.

Värmevarningen gäller från onsdag eller möjligtvis torsdag och varar åtminstone fram till söndag. Över praktiskt taget hela landet väntas temperaturer på över 36 grader och i södra delarna 40 grader, värmen lättar inte så mycket under nätterna utan nattemperaturerna blir över 20 grader överallt (i Sydväst 25 grader). Varningen som utfärdas är gul varning, vilket motsvarar svensk klass ett varning, men den kan komma att skärpas längre fram.

Hettan kommer att börja i sydvästra delarna av landet och därefter sprida sig över resten av den Iberiska halvön. De regioner som drabbas värst av värmen kommer att vara Extremadura, Castilla La Mancha, Andalusien, Madrid, Levanteområdet, Ebro-dalen och Balearerna. Endast Kanarieöarna och delar av norra Spanien förväntas undgå hettan.

Orsaken till värmeböljan är intrång av mycket varm luft från Afrika kombinerat med för lite vind som kan sprida den.

Om vi tittar på Aemets statistik som går tillbaka till 1975 så har det bara varit 10 somrar utan värmeböljor, den senaste var 2014. Förra året sattes det rekord med så många som 5 värmeböljor. Den längsta var dock 2015, den varade i 26 dagar.

30.07.2018

Relaterad artikel: Att sova när det är varmt

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän