Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spanska utflyktsmål, del 19

Del nitton av spanska utflyktsmål bjuder på en vacker och spännande stad. Den har breda vackra stränder och smala slingrande gränder och den är känd för sina oerhört vackra solnedgångar.

Vi talar givetvis om Cádiz, Västeuropas äldsta stad grundad redan för 3.000 år sedan av feniciska sjöfarare. På den tiden hette staden Gadir och var den ledande handelsplatsen i västra Medelhavet och samtidigt betraktades den som ”världens ände” eftersom den var slutet på den då kända världen.

27.07.2018

Av Jonny Erixon

Smal gataEfter fenicierna kom romarna och efter dem kom det andra folk, men oavsett vilka som har härskat så har Cádiz genom sin belägenhet alltid varit en viktig hamnstad. Den riktiga storhetstiden var på 1700-talet då rikedomarna strömmade in från kolonierna i Sydamerika, då byggdes även de flesta av de ståtliga byggnader som man ännu kan se i gamla stan.

TeaterCádiz ligger på en halvö som pekar ut i Atlanten i Spaniens sydvästra hörn, vindarna som sveper in från Atlanten gör att det blir ett behagligt havsklimat. Den nya delen av staden har fantastiska stränder med barer, restauranger och diskotek. Den gamla staden ligger på en udde utanför den nya staden och den har en helt annan karaktär. Här finns det smala vindlande gränder, intressanta byggnader och hur mycket kultur som helst. Om man går upp i tornet Torre Tavira så får man en 360 graders panoramavy över staden, detta kan verkligen rekommenderas. Här har det spelats in ett stort antal filmer, när du ser en film som skall gestalta Havanna på Kuba så är den oftast inspelad i Cádiz, staden kallas även för ”Little Havana” på grund av sin likhet med Kubas huvudstad. Det var här på Playa de la Caleta som Hale Berry klev upp ur vattnet till agent 007 (Pierce Brosnan) i filmen ”Die another day”.

Pastellfärgade husHit kan man lätt ta sig med bil och det finns oftast gott om parkeringsplatser, men det går också att ta tåg eller buss hit. Det finns också en flygplats för den som kommer lite längre bortifrån. Staden har gott om hotell och vandrarhem, däremot finns det ingen campingplats i staden utan vill man campa får det bli en bit bort. Söder om staden ligger stränder och campingplatser som ett radband utmed den vackra kusten Costa de la Luz, hela vägen bort till Gibraltar.

Mer om Cádiz: Solnedgångens stad
Playa de la Caleta
Nya stadsdelen
Bildtexter: Översta bilden: Puertas de Tierra, infarten till gamla stan. Därefter kommer en typisk smal gata, följt av Gran Teatro Falla (berömd för de tv-sända karnevalstävlingarna). Sen kommer Avenida Campo del Sur med sina pastellfärgade hus, följt av Playa de la Caleta. Den sista bilden visar den nya staden sett från Paseo del Verdaval i gamla stan. Samtliga bilder utom den översta går att klicka på (öppnar i nytt fönster), foto Erixon Consulting i augusti 2017.


Om du har missat de tidigare artiklarna i denna serie så finns de här (del 1-14 publicerades 2017 så eventuella angivna inträdesavgifter och öppettider kan vara ändrade):
Spanska utflyktsmål, del 1 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 2 (Asturien).
Spanska utflyktsmål, del 3 (Costa Blanca).
Spanska utflyktsmål, del 4 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 5 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 6 (Galicien).
Spanska utflyktsmål, del 7 (La Rioja).
Spanska utflyktsmål, del 8 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 9 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 10 (Costa del Sol).
Spanska utflyktsmål, del 11 (Extremadura).
Spanska utflyktsmål, del 12 (Asturien).
Spanska utflyktsmål, del 13 (Costa de la Luz).
Spanska utflyktsmål, del 14 (Murcia).
Spanska utflyktsmål, del 15 (Kastilien och León).
Spanska utflyktsmål, del 16 (Kanarieöarna).
Spanska utflyktsmål, del 17 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 18 (Andalusien).


Under samtliga artiklar finns det en Googlekarta som visar den exakta belägenheten på utflyktsmålet.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän