Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Seklets spektakuläraste blodmåne inträffar på fredag

På fredag den 27 juli 2018 har du chansen att njuta av ett historiskt ögonblick, det blir seklets längsta månförmörkelse. Det tar flera generationer innan det blir något liknande igen.

Fenomenet kommer att vara synligt för de som befinner sig i Europa, Afrika, Australien och Nya Zeeland. Enligt experterna så ligger Spanien mycket bra till för den som vill se blodmånen, särskilt i östra Spanien och allra bäst på Balearerna. Väderprognosen lovar klar himmel även om det kan bli lite moln i norr och några låga kustdimmor.

Spaniens nationella astronomiska observatorium (OAN) rekommenderar att man håller sig så långt från ljusföroreningar av gatlampor som möjligt för att få den bästa utsikten. Månförmörkelsen förväntas vara i 100 minuter från omkring 20:55 i östra Spanien.

För att det skall bli ”blodmåne”, när månen får ett blodrött sken krävs det en total månförmörkelse. Eftersom månen befinner sig i jordens umbra, som saknar direkt solljus kan bara rött och orange ljus passera och träffa månen.

Samma dag är dessutom Mars synlig med blotta ögat.

26.07.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän