Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Virgen del Carmen - sommarfest

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de flesta kuststäder och fiskelägen i Spanien och Sydamerika.

Allra populärast är firandet i Andalusien, där fiskelägen och städer utmed hela kusten har färgstarka processioner med den blomstersmyckade jungfrun. Hon bärs alltid ner till stranden, i vissa städer sjösätts hon i en båt och i andra bärs hon helt enkelt ut i vattnet. Hela befolkningen går man ur huse och allt avslutas oftast med ett stort fyrverkeri.

16.07.2018

Av Jonny Erixon

Virgen del CarmenSjälva festen varierar från stad till stad
, vissa städer har festligheter både före och även dagarna efter. I Malaga går processionen både den 16 (Playas de Pedregalejo och El Palo) och påföljande söndag (Playas de La Malagueta, Perchel och Huelin). Festivalen är särskilt viktig där det finns fiskarbefolkning som Estepona, Fuengirola, Torremolinos, Vélez-Málaga, Rincon de la Victoria och La Herradura.

Virgen del Carmen är en av många benämningar på Jungfru Maria och har sina rötter från gamla testamentet då den åldrande profeten Elias blev en eremit på Karmelberget "Monte Carmelo". Enligt traditionen överräckte Jungfru Maria det bruna skapularet (ett sorts förkläde) till den engelske karmelitmunken Simon Stock söndagen den 16 juli 1251. Hundratals år senare då pilgrimer följde i profetens fotspår bad de om beskydd under resan från "Vår fru av berget Karmel", det ledde senare till Virgen del Carmen och de festivaler som nu firas.
Virgen del Carmen i La Cala de MijasBildtext: Samtliga bilder är från Virgen del Carmen i La Cala de Mijas, foto: Erixon Consulting

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän