Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Rökbomber mot turister

I Barcelona och i Valencia har turistbussar blivit attackerade med rökbomber av den militanta organisationer Arran.

Medlemmar av Arran, en ungdomsorganisation associerad med nationalistpartiet CUP, stod bakom proteståtgärderna som de ser som en protest mot ”massturism”.

Först angreps en turistbuss i Barcelona under morgontimmarna och några timmar senare en buss i Valencia.

Enligt Arran har två medlemmar av organisationen kastat en rökbomb mot bussen i Barcelona och hängt upp en banderoll med texten ”Aturem el turismo massiu als Paísos Catalans” vilket betyder vi stoppar massturismen I de katalanska länderna.

12.07.2018

De katalanska ländernaDet vänsterradikala partiet Candidatura d'Unitat Popular (CUP) och ungdomsorganisationen Arran är av den uppfattningen att Valencia tillhör Katalonien.

Arran genomförde en liknande aktion den 19 juni i Park Güell i Barcelona, då var det bara banderoller och inga rökbomber, men budskapet var detsamma. Arran har flaggat för att fler aktioner är att vänta.

Arran definieras som en marxistisk ungdomsorganisation som är engagerad i politiskt och ekonomiskt oberoende och återförening av de katalanska länderna, införande av socialism samt att bekämpa patriarkatet ur ett feministiskt perspektiv. Arran finns bland annat i Katalonien, Valencia, samt på Balearerna, de beräknas ha mer än 700 medlemmar i 38 kommuner.

Källor: Europa Press, dagstidningen el Pais samt Wikipedia (bilden).

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän