Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Strejk på Ryanair

Strejkhotet på Ryanair har nu blivt akut, datum för strejker är fastsatt till den 25 och 26 juli. Det är kabinpersonal i Spanien, Portugal, Italien och Belgien som går i strejk, bara i Spanien rör det sig om 1.800 anställda som strejkar.

Kravet från de anställda är som Svenska Magasinet har skrivit om tidigare, att företaget respekterar arbetstagarnas rättigheter i de länder som de opererar i och att varje fackförening får rätt att förhandla om kollektivavtal.

Förutom denna strejken så är det en grupp irländska piloter som startar en 24-timmars strejk redan den 12 juli.

Enligt fackföreningarna så är 75% av de anställda på Ryanair anställda med tillfälliga kontrakt via bemanningsföretag. De har ingen grundlön utan får bara betalt för den tid som de är i luften. Den osäkerheten vill fackföreningarna få slut på.

Det finns dessutom fler orosmoment vid horisonten för Ryanair. Markpersonalen som idag är inhyrda via bemanningsföretaget LESMA, är också på krigsstigen och vill ha en treprocentig löneförhöjning och kollektivavtal för 4.000 anställda. Och det spanska pilotfacket SEPLA hotar med att dra Ryanair inför rätta.

06.07.2018

Läs mer: Ryanairs kabinpersonal hotar med strejk i sommar.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän