Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Yrkesfiskarna: Mer maneter än sardiner i näten

Yrkesfiskarna i Vélez Málaga är förtvivlade. De senaste dagarna har de fått mer maneter i näten än sardiner och boquerónes. Det betyder även ett mödosamt arbete då fisken måste tvättas från maneters gifter.

Upp till femton ton maneter har plockats upp från hav och stränder på Costa del Sol, från Nerja till Mijas, de senaste sex dagarna. Att stora mängder maneter kommer upp på stränderna är inte ovanligt. Det sker varje år. Sedan kan mängden variera.

Den här gången har en större invasion av lysmaneten, Pelagia Noctiluca, observerats. Tillsammans med Velella, som inte bränns, är dessa de vanligaste exemplaren av maneter.

Hittills finns inga studier och svar på frågan varför mängden maneter just nu är större än tidigare. Det säger Jorge Baro, direktör vid Instituto Oceanográfico i Málaga. Maneter har en begränsad förmåga att simma vilket gör att havsströmmar och vindar avgör färdriktningen.

Mer normalt är att de dyker upp i större svärmar runt ögruppen Balearerna, den östra spanska Medelhavskusten och utmed andra kuststräckor. Runt Málaga är det mer normalt med mindre svärmar, säger Baro till dagstidningen Diario SUR på torsdagen.

Under gårdagen observerades endast några fåtal exemplar av lysmaneten vid Nerja och Torrox. De större svärmarna av maneter har fortsatt västerut.

Av den anledningen kan det vara på sin plats att vara försiktig och observera varningar för maneter på västra Costa del Sol de närmaste dagarna.

21.06.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet