Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Rajoy avgår som partiledare för Partido Popular

Efter 14 år avgår Spaniens tidigare regeringschef Mariano Rajoy som partiledare för Partido Popular. ”Tiden har kommit för att sätta punkt. Det är bäst för Partido Popular, det är bäst för mig och det är bäst för Spanien” sa Mariano Rajoy vid lunchtid på tisdagen.

Mariano Rajoy som var regeringschef i Spanien fram till i fredags meddelade på tisdagen att han avgår som partiledare för högerpartiet Partido Popular. Nu väntar en extra kongress där efterträdaren ska väljas.

”Partido Popular måste fortsätta att utveckla under ledning av en annan” fortsatte Rajoy med att säga.

Efter misstroendeomröstningen i fredags tar Rajoy ett steg tillbaka efter 37 år inom politiken. Han kommer att vara kvar fram till den extra kongressen där en efterträdare ska väljas. Han sa också att han inte tänker göra några förändringar inom partiets organisation eller i den parlamentariska gruppen eftersom det blir hans efterträdares uppgift att göra det.

I ett tal på tisdagen beskrev Mariano Rajoy misstroendeomröstningen i fredags som ett ”allvarligt prejudikat” i den spanska demokratins historia. Det blev seger för Pedro Sánchez, en som aldrig har vunnit något val.

Spanien har nu en extremt svag regering med usla, dåliga medresenärer, sa Rajoy.

Vem kan då bli efterträdaren till Mariano Rajoy?

Bland de första namn som nämns är regionen Galiciens nuvarande president Alberto Nuñez Feijoo. Andra namn är den tidigare försvarsministern Maria Dolores de Cospedal, den tidigare vice regeringschefen Soraya Saénz de Santamaría, kongressens tidigare talman Ana Pastor och Alfonso Alonso, Partido Populars partiledare i Baskien.

05.06.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän