Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Pedro Sánchez ny premiärminister i Spanien

Efter misstroendeomröstningen i parlamentet står det klart att det har blivit regeringsskifte i Spanien. Socialistledaren Pedro Sánchez valdes klockan 11:33 till ny premiärminister efter att misstroendeförklaringen mot Mariano Rajoy antagits med 180 röster mot 169 och en som avstod från att rösta.

Pedro Sánchez från PSOE fick stöd från samtliga oppositionspartier förutom från Ciudadanos.

När Rajoy anlände till parlamentet i morse sa han enligt CNN att ”Det har varit en ära att vara premiärminister i Spanien och det är en ära att lämna ett bättre Spanien än när jag tog över, jag hoppas att min efterträdare kan säga det samma när hans tid kommer”. Han sa att han är övertygad om att han har gjort sin plikt som premiärminister och tillade: ”Jag tackar det spanska folket för att ha gett mig sitt stöd och förståelse och lycka till alla för Spaniens bästa”.

Det är inte klart hur länge Sánchez har för avsikt att regera innan han kallar till val, mandattiden är fram till juni 2020. Men ett nyval lär komma före mandattidens utgång, kanske redan till hösten.

Sánchez skall enligt uppgift ha erbjudit missnöjespartiet Podemos att regera i en koalition, vilket skulle ge dem 155 ledamöter i parlamentet (PSOE har bara 84). Det är fler än vad PP har men för egen majoritet krävs det 176 mandat. Misstroendeförklaringen gick igenom med stöd från de radikala baskerna från Bildu och de katalanska separatisterna, men hur dessa ställer sig framöver kan vi idag bara spekulera över.

01.06.2018

Det lär under alla omständigheter bli en turbulent politisk tid fram till ett nyval tar form. Vi rapporterar mer om regeringsskiftet på måndag, då har förmodligen lite av krutröken lagt sig så att det går att få en bättre överblick av läget.

Relaterad artikel: PNV stöder misstroendeomröstning Rajoys dagar är räknade

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet