Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Skandinaver och britter varnas för läkemedlet Nolotil

Hälsovården på Costa Blanca varnar hälso- och sjukvårdspersonal för att skriva ut Nolotil till människor från Skandinavien, Storbritannien och USA.

Det är den Alicantebaserade juridiska och medicinska tolken Cristina Garcia del Campo som har gått ut med meddelandet. Hon har undersökt dödsfall bland personer som har fått läkemedlet på recept. Det förefaller vara så att Nolotil inte är farligt för spanjorer men riskfyllt för skandinaver och britter, det antas att det är genetiska skillnader som ligger bakom detta.

Nolotil är ett kraftigt smärtstillande och antiinflammatoriskt medel som ofta används i Spanien efter kirurgiska ingrepp och mot ryggsmärtor. Det är förbjudet i USA, Australien och nästan hela Europa, i Sverige förbjöds det 1999.

01.06.2018

Nolotil är även känt under namnet Metamizol, det finns ett brett utbud av varumärken som Novalgina, Dipyrone, Analgin mm. Läkemedlet finns som tablett och kapslar samt även i drickbar form samt för intravenöst bruk. Den vanligaste dosen är kapslar på 575 mg. Det finns ingen variant för barn eftersom läkemedlet inte är avsett för barn under 15 år.

En allvarlig och potentiellt dödlig biverkning av Nolotil är agranulocytos, som är en drastisk förlust av vita blodkroppar. Detta resulterar i ett helt utslaget immunsystem som inte kan stå emot infektioner. Men listan med biverkningar är lång och inkluderar förändringar i hjärtrytmen, andningssvårigheter och blodtrycksfall.

Om man av någon anledning ändå vill använda sig av läkemedlet så skall det tas med mycket vätska och helst även i samband med mat, och absolut inte ihop med alkohol. Men detta är ett snart 100 år gammalt läkemedel, det finns nyare och bättre alternativ att få.
Nolotil

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet