Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

PNV stöder misstroendeomröstning Rajoys dagar är räknade

Vid niotiden på torsdagen inleddes debatten i parlamentet och i morgon fredag sker misstroendeomröstningen. Det baskiska partiet PNV ses av politiska bedömare som det parti som kan avgöra om Partido Popular fortsatt får styra från regeringskansliet La Moncloa eller om Pedro Sánchez och socialistpartiet PSOE tar över.

Enligt uppgifter på torsdagseftermiddagen kommer PNV att stödja misstroendeomröstningen på fredag. Det betyder att Mariano Rajoys dagar kan vara räknade.

För att PSOE ska få igenom misstroendeomröstningen, fälla regeringschefen Rajoy och utlysa nyval behövs totalt 176 av totalt 350 mandat. PSOE får stöd av Unidos Podemos, republikanska katalanska partiet ERC, Compromis och Nueva Canarias vilket ger 165 mandat.

Partido Popular kan räkna få stöd från Ciudadanos och Coalición Canaria. Det ger 170 mandat.

Då återstår 15 mandat. Baskiska vänsternationalistiska koalitionen EH Bildu (2), katalanska PDeCAT (8) och baskiska PNV (5). De katalanska separatisterna väntas ge sitt stöd till PSOE.

PNV pekas ut som det partiet som har avgörandet i sin hand. Nyligen gav PNV sitt stöd till Partido Popular vid budgetförhandlingarna. Det var en uppgörelse som var värd 540 miljoner euro.

PSOE:s Pedro Sánchez har under torsdagen garanterat att budgeten som antogs i förra veckan ligger fast.

Strax före klockan 16 på torsdagen meddelade PNV att de stöder misstroendeomröstningen som PSOE tog initiativ till mot regeringschefen Mariano Rajoy. Efter att PNV fått garantier från PSOE att budgeten ligger fast.

Under debattens andra del på torsdagen så närvarade inte Mariano Rajoy i kongressen.

Korruptionsskandalerna har till slut kommit ifatt regeringspartiet Partido Popular.

Om Mariano Rajoy lämnar in sin avskedsansökan till kung Felipe VI blir det ingen misstroendeomröstning på fredagen. Kungen kommer då att utse socialistledaren Pedro Sánchez till regeringschef. I höst väntar nyval.

Risken finns att en djup politisk kris väntar för Spanien. Konflikten i Katalonien är inte löst och till hösten väntar troligtvis nyval. Detta inträffar när Spaniens ekonomi går bra. Politisk kris kan komma att försvaga ekonomin.

Ciudadanos partiledare Alberto Rivera säger att det är hemskt att ett baskiskt parti som fick 0,7 procent av rösterna i allmänna valet kommer att bestämma Spaniens framtid den närmaste tiden. "Jag föredrar att spanjorerna gör det".

31.05.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet