Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Fotbolls-VM 1982 bidrog till att alla köpte färg-tv

”Om Spanien vinner VM får du pengarna tillbaka”. Till hemma-VM i fotboll 1982 var de spanska dagstidningarna fyllda med reklamannonser för färg-tv. Då kostade en färg-tv av märket Sanyo, 26 tum, 79.500 pesetas (480 euro). Telefunken var den dyraste tv-apparaten på marknaden den gången och kostade 90.000 pesetas, ungefär en hel månadslön enligt det nationella genomsnittet.

När det är VM i fotboll säljs det tv-apparater som aldrig förr i Spanien. När fotbolls-VM i Ryssland sparkar igång 14 juni är köpfesten igång. Tillverkarna förväntar sig att försäljningen i år ökar med 150 procent jämfört med ifjol. Det skriver Diario SUR på tisdagen.

Trots att spansk tv, TVE, sedan 1977 sände alla program i färg var det svartvitt som gällde i många hem. Det var fotbolls-VM 1982 som bidrog till att spanjorerna köpte färg-tv och när väl VM drog igång var det färg-tv i 80 procent av de spanska hushållen.

Spanien arrangerade mästerskapet och en av grupperna med bland annat Skottland, Ryssland och Nya Zeeland spelades på La Rosaleda i Málaga.

För varje VM har försäljningen skjutit fart med nya modeller och ny teknik. Till Tysklands-VM 2006 var det köp av platt-tv som gällde och nådde 56 procent av hushållen. Med VM i Sydafrika 2010 fylldes hushållen med LED-TV-apparater. Den gången såldes det 5,33 miljoner tv-apparater.

I Spanien har Mediaset sändningsrättigheterna för fotbolls-VM 2018. 64 matcher kommer att visas i öppna kanaler som Telecinco och Cuatro medan övriga går i BeMad.

29.05.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet