Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Fängelse för politiker stor risk att de lämnar landet

Tre av de 29 som i förra veckan dömdes till långa fängelsestraff i Spanien för korruption beslutade nationaldomstolen i Madrid att frihetsberövas eftersom risken bedöms som stor att de lämnar landet. Domarna i förra veckan har inte vunnit laga kraft då de troligtvis kommer att överklagas till Högsta domstolen.

I torsdags kom domarna i den stora muthärvan med namnet Gürtel där flera toppolitiker och personer med kopplingar till Partido Popular (PP) dömdes. Totalt 29 personer av 37 åtalade dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse. Det handlar om en omfattande korruptionshärva där företag mutat sig till statliga kontrakt samt bokföringsbrott och skattebrott.

Bland annat dömdes den tidigare partifinansiären Fernando Correa till 51 års fängelse och förre partikassören och storfräsaren Luis Bárcenas (bilden) dömdes till 33 år.

Domarna väntas bli överklagade till Högsta domstolen. Igår beslutade Spaniens nationaldomstol att Luis Bárcenas samt den tidigare borgmästaren i Majadahonda, Guillermo Ortega, och kommunalrådet i Madrid, López Viejo, ska frihetsberövas.

De bedöms ha stora förmögenheter undanstoppade i utlandet och risken för att de lämnar Spanien är stor.

Igår återvände Luis Bárcenas till fängelseanstalten Soto del Real utanför Madrid där han tidigare satt häktad i väntas på rättegång.

29.05.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet