Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Rot-avdrag för hundratals miljoner för utlandssvenskar

Rot-avdrag på drygt 300 miljoner SEK har gått till hantverkare och byggföretag som renoverat svenskars bostäder i Spanien och utlandet. Förra året var det drygt 1.800 svenskar som drog nytta av avdraget med en skattereduktion på totalt 34 miljoner kronor, skriver Dagens industri.

Svenska Magasinet har tidigare berättat att den som betalar skatt i Sverige ha rätt till avdraget, oavsett om rot-eller rut-arbetet sker i Sverige eller utomlands. Det är godkänt att använda rot-avdraget i alla EU och EES-länder (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet).

Den största delen av utbetalningarna går till svenskars semesterbostäder i Spanien, Frankrike och nordiska länder. Svenskar kan även få skattereduktion för rut-arbete i bostäder utomlands förutsatt att man har sitt hushåll där.

Syftet med rot-avdraget, som infördes av Alliansen 2009, var att minska svartarbete och öka arbetsutbudet. Men för att inte krocka med EU:s riktlinjer om fri rörlighet subventioneras även renoveringar av svenskars bostäder i utlandet.

Även rut-avdraget för tjänster, som till exempel barnpassning och trädgårdsarbete, går att använda utomlands. Men avdraget används inte lika flitigt. Totalt var det 204 personer som använde sig av rut-avdrag under 2017 med en skattereduktion på 1,3 miljoner kronor skriver Dagens industri.

28.05.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet