Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Ny lag om betalningstjänster antagen

Om några månader kommer det inte längre att finnas några ursäkter för handlare att neka sina kunder att betala med kort. De måste anpassa sig till verkligheten och tillåta andra betalningssätt än kontanter på alla belopp som överstiger 30 euro.

Det är en av de nyheter som finns i lagen om betalningstjänster som godkändes av ministerrådet i fredags. Detta berör barer, strandbarer, restauranger, bilverkstäder, frisörer, snabbköp och andra typer av butiker där det idag fortfarande finns många aktörer som inte tar kort. De betalningssätt som erbjuds kunden måste anslås på en väl synlig plats i lokalerna.

Dessutom har regeringen utnyttjat tillfället att förbättra skyddet för medborgare som har fått sina kort stulna. Fram till nu har skyddet varit utformat så att vid stöld av korten har en bankkund behövt acceptera en förlust på 150 euro, så fort som den nya lagen träder i kraft minskas detta till 50 euro. Dessutom minskas kraven på bankernas svarstid när en kund kommer med krav på återbetalning på dylika ärenden till 15 dagar, idag har bankerna två månader på sig. För att förbättra säkerheten vid näthandel så kommer det också förstärkta krav på autentisering av av kunden.

Den nya lagen bygger på det europeiska direktivet 2015/2366 som kallas allmänt för PSD2, men går i vissa stycken något längre.

21.05.2018
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän