Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Stor haschsmugglingsliga sprängd

De spanska myndigheterna berättade igår att de brutit upp en av de viktigaste ligorna som smugglar hasch från Marocko till södra Spanien, 12 personer greps i helgen.

Det är det andra stora tillslaget mot drogsmugglare som har gjorts på kort tid. "Vi har deklarerat krig mot narkotikahandeln och de som hjälper dem", sade inrikesministern Juan Ignacio Zoido på Twitter.

Förutom de 12 arresteringarna, beslagtog polisen ett automatvapen, en skottsäker väst och nästan 190.000 euro i kontanter.

För två veckor sedan grep polisen 14 misstänkta smugglare och beslagtog droger och båtar som användes för att köra över smuggelgodset över Gibraltarsund. Dessutom så beslagtog polisen 8,7 ton kokain i april, kokainet var dolt i ett containerskepp som kom från Colombia till Algeciras.

21.05.2018

Narkotikasmugglarna utnyttjar Spaniens fysiska närhet till Marocko, en stor hashishproducent och dess nära band till sina tidigare kolonier i Sydamerika, en stor kokainproducent. Cadizs arbetslöshet på 31,25 procent, en av de högsta i Spanien, gör det lätt att hitta hjälpande händer. En tonåring som låtsas fiska och varnar smugglarna när en helikopter eller en patrullbåt avgår kan tjäna 1.500 euro säger Juan Fernandez, fackföreningen AUGC:s nationella talesman. Att lasta av en båt ger det dubbla och att köra en båt eller en bil lastad med droger ger ännu mer tillägger han
.
Polisföreningarna kräver att minst 300 extra agenter utplaceras permanent i regionen, samt en omfattande strategi som innehåller hårdare straff och en sysselsättningsplan för ungdomar.

Hundratals människor samlades på Algeciras huvudtorg Plaza Alta i torsdags för att protestera mot den alltmer våldsamma handeln med droger i det missgynnade området.

Relaterad artikel: Polisfacket varnar ungdomar i södra Spanien.
DrogbeslagBildtext: Detta hittades på en fiskebåt i Cabo de Palo, foto: Guardia Civil.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet