Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Badförbud på stora delar av Costa Blanca

Invasion av giftiga blåsmaneter har tvingat fram stängning av många stränder på Costa Blanca.

Det är många stränder från Alicante i norr till Torrevieja i söder som har fått stängas. På Orihuela Costa införde man badförbud igår på Playa La Caleta, på Pilar de la Horadada blev det röd flagg på samtliga stränder igår. Kommunerna ber folk om att vara försiktiga även på de stränder som ännu inte är stängda.

Maneten i fråga är egentligen ingen manet utan ett manetliknande nässeldjur, de kallas även för Portugisisk Örlogsman. Djuret består av en gasblåsa från vilka nässelceller hänger ner, dessa kan bli upp till 50 meter långa även om genomsnittslängden är 10 meter. Gasblåsan sticker upp ovanför vattenytan och fungerar som ett segel, men djuret kan tömma seglet och sjunka ner till botten om det känner sig hotat.

Giftet kan orsaka hjärtstillestånd, men dödar sällan av egen kraft. Ändå har sting från Portugisisk Örlogsman orsakat flera dödsfall eftersom giftet är så smärtsamt att det kan orsaka medvetslöshet och i förlängningen drunkning. Är det fuktigt i luften så kan nässelcellerna reagera långt efter det att själva djuret har dött, så rör den inte även om den ser död ut. Omkring hälften av de som blir brända av djuren behöver inläggning på sjukhus.

21.05.2018

Den Portugisiska Örlogsmannen har observeras även på Costa del Sol och på Kanarieöarna, men inte i den omfattningen som nu på Costa Blanca.
Portugisisk Örlogsman
Bildtext: Portugisisk Örlogsman på Palm Beach, Florida. Foto: Volkan Yuksel.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet