Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Polisfacket varnar ungdomar i södra Spanien

En av polisens fackföreningar varnade i går ungdomar från fattigare områden i södra Spanien för att arbeta åt de narkotikaligor som opererar i området runt Gibraltar.

Den skarpa varningen kom några dagar efter det att cirka 40 personer, varav vissa misstänks vara knutna till drogmaffian attackerade nio poliser i Algeciras, då dessa var lediga och satt på en restaurang.

Algeciras ligger i södra delen av Cadizprovinsen och är tillsammans med grannstaden La Línea de la Concepción centrum för narkotikainförseln i Europa.

”Förr så undvek maffialigorna oss, men den nya generationen knarkligor utmanar polisstyrkorna. De har vapen och de har proffs och vi märker närvaron av sicarios (hyrda mördare)”. Säger Alberto Moya, chef för AUGC (Fackföreningen för anställda på Guardia Civil).

15.05.2018

Alberto Moya”Dessa människor sysselsätter legioner av ungdomar” fortsatte han och pekade på den höga arbetslösheten i detta fattigare område som en av anledningarna. ”Dessa människor kan betala löner som inte ens multinationella företag kan betala sina chefer”. Moya noterar att många poliser vill inte bli placerade i området ”eftersom deras arbete är svårt, de kan bli igenkända och då fruktar de för sina familjer”.

Incidenten med de nio lediga poliserna är inte den första i området, nyligen så lossades droger mitt på dagen och ett sjukhus blev stormat för att frita droghandlare.


Juan Ignacio Zoido

Men inrikesminister Juan Ignacio Zoido
försöker tona ner lördagens incident då en av de nio poliserna tvingades avlossa ett varningsskott på restaurangen för att stoppa attacken. Det var ”en handling av vandalism och gatuvåld som inte har något att göra med andra frågor” berättade han för reportrarna och förnekade att det finns kopplingar till narkotika. Han nämnde att tio av de 40 angriparna har identifierats och att bara två av dessa hade tidigare domar kopplade till narkotikahantering. Minst en av dessa har anhållits. Zoido insisterade på att fler poliser har skickats till området, men att det också behövs sociala åtgärder, såsom att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Enligt inrikesministeriet anländer 40 procent av alla droger som kommer till Spanien via Cadizprovinsen.
Bildtexter: Översta bilden är en arkivbild från ett kokainbeslag i Algeciras hamn, därefter kommer Polisfackets chef Alberto Moya Acedo och längst ner inrikesminister juan Ignacio Zoido.
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet