Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Badförbud under fyra timmar efter varning för blåhaj

Under söndagen kom det in flera samtal från badgäster som rapporterade om att de sett haj. Stranden vid Torreblanca i Fuengirola stängdes under fyra timmar på söndagen efter att badgäster rapporterat om en tre meter lång blåhaj. Bilder på blåhajen publicerades i flera sociala nätverk och strax efter klockan 12 stängdes stranden.

Guardia Civil upprättade en patrull till sjöss för att lokalisera hajen. Det var röd flagg fram till klockan 17 då badförbudet hävdes och gul flagg hissades.

Till larmtjänsten 112 kom det in flera samtal under söndagen från badgäster som hade observerat haj även i Los Boliches och Playamar.

Enligt biologen Juan Jesús Martín som är direktör vid Aula del Mar-Museo Alborania finns det 20 arter hajar i havet mellan södra Spanien och Marocko som går under namnet Mar de Alborán.

Martín som uttalar sig i Diario SUR säger att det troligtvis rör sig om en blåhaj. Det är den enda arten av haj som närmar sig kusten på ett naturligt sätt antingen av nyfikenhet eller för att den har jagat ett byte.

Det är inte vanligt att den kommer så nära kusten men det kan hända. Det är mycket ovanligt att haj attackerar badgäster, det har aldrig inträffat utmed Spaniens stränder och det finns bara några enstaka fall runt om i världen.

Varje år så kommer det in rapporter om att hajar har siktats utanför stränder. Både i fjol och i förr fjol rapporterades det om haj i Fuengirola.

14.05.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet