Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spanien har 590 kvalitetsmärkta stränder

Spanien har en ledande ställning när det gäller kvalitetsmärkningen på sina stränder, i sommar blir det 590 stränder som får blå flagg. Spanien har ännu en gång fått flest blå flaggor i världen, en plats som Spanien har haft i 31 år – i år är det 11 fler än förra året.

Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse som beviljas badplatser, småbåtshamnar och hamnar för kryssningsfartyg som uppfyller vissa kriterier som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. Blå flagg startades 1985 av miljöförespråkare i Frankrike, som värnade om de marina miljöerna. Under det Europeiska miljövårdssåret 1987 etablerades Blå Flagg på flera håll i Europa. För att få utmärkelsen måste man uppfylla kraven för vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. Uppfylls inte kraven vid en stickprovskontroll, så måste flaggan halas. Utmärkelsen måste sökas på nytt varje år.

09.05.2018

Regionen Valencia på Spaniens ostkust har de flesta kvalitetsstränderna i Spanien med 132 stränder, medan Galicien (nordvästra Spanien) har 109, Katalonien (nordöstra Spanien), 101 och Andalusien i söder, 97. Kanarieöarna har 50 flaggor och Balearerna 44.

Spanien fick också 101 flaggor för sina marinor, vilket är en mer än förra året och fem för sina hamnar för kryssningsfartyg vilket innebär att landet kommer att ha totalt 696 blåa flaggor. Efter Spanien kommer i tur och ordning Grekland, Turkiet, Frankrike och Italien.

Playa La ConchaÄven Tripadvisor rangerar stränderna, av Europas 25 bästa stränder har Spanien med 3 på 2018 års top-25 lista.


Här kommer de stränder som Tripadvisor har rankat högst av de spanska stränderna:

  • Playa La Concha, San Sebastian, Baskien (Rankas högst i Europa)
  • Playa de Ses Illetes, Formentera, Balerarerna
  • Playa de Las Canteras, Gran Canaria, Kanarieöarna

Blå flaggor 2018
Bildtexter: Överst: blå flagg, logotyp. Sedan kommer Playa La Concha, foto: Zarateman, Den nedersta bilden visar Spaniens blåa flaggor, Kanarieöarna är inte med på bilden, men där finns som nämnts ovan också blå flaggor.

Den som vill veta mer kan göra det här: Blue Flag (allt på webbsidan är dock ännu inte uppdaterat med 2018 års siffror, enligt uppgift skall allt vara uppdaterat den 24 maj). 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet