Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Reaktioner på inställt Nobelpris

Nyheten om att Svenska Akademien skjuter på årets Nobelpris i litteratur har kommenterats även i provinsen Málagas största tidning Diario SUR. Även på ledarsidan i lördags kommenterades nyheten och hur sexuella övergrepp och trakasserier har skakat Svenska Akademien och Nobelkommittén.

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault som är gift med Katarina Frostenson, ledamot av Svenska Akademien, blev känd i samband med metoo-kampanjen där han anklagades för sexuella övergrepp och trakasserier av 18 kvinnor vilket har skakat och skadat förtroendet skriver Diario SUR i sin ledare.

I en större artikel på kultursidorna i lördagens nummer berättas det om hur skandalen med påstådda sexuella övergrepp, läckor, bedrägeri och maktspel gnager på Svenska Akademien.

Det har tvingat den kända svenska institution att skjuta på det prestigefyllda litteraturpriset vilket inte har hänt sedan 1949. Det är Nobelprisens allvarligaste kris sedan starten 1901 skriver tidningen vidare.

Övergreppen som ska vara väl kända i de nordiska kulturkretsarna ska ha inträffat mellan 1997 och 2007 och inträffat i akademiens lokaler och i deras exklusiva lägenheter i Paris och Stockholm. Den nu 71-årige Arnault har nekat till anklagelserna.

Kronprinsessan Victoria ska även ha blivit sexuellt trakasserad av Arnault 1997 då kulturprofilen la sin hand på hennes bakdel. Svenska kungahuset ska ha uppmärksammat och framfört beskedet till Akademien att Arnault och Kronprinsessan aldrig ska vara ensamma i samma rum. Ett besked som varken har bekräftats eller nekats.

07.05.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän