Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

De spanska bankerna lånar ut mer pengar

Bankerna i Spanien har efter flera år med kraftig återhållsamhet nu kraftigt utökat sin utlåning, det är då i första hand hypotekslån som avses.

Den spanska dagstidningen El País skriver att “Bankerna öppnar lånekranen”, de spanska bankerna beviljar mycket fler hypotekslån än tidigare. Under årets två första månader hade bankerna en ökning av hypotekslånen på 9,2% respektive 13,8% jämfört med samma månader förra året.

Dessa siffror bekräftas av siffror från Instituto Nacional de Estadística (INE) som är den spanska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån (SCB) och den spanska centralbanken (Banco de España) har lagt fram en rapport som bekräftar trenden.

De positiva tendenserna på marknaden har fått de spanska bankerna att lätta på kraven gentemot kunderna och godkänna fler låneansökningar än tidigare, dessutom erbjuder de nu bättre villkor. Detta är den slutsats som dras i den spanska centralbankens rapport från slutet av april, detta är baserat på siffror från de spanska bankernas första kvartal i år. Samtidigt är det känt att den spanska ekonomin växer, arbetslösheten minskar och prognoserna för de kommande två åren indikerar fortsatt tillväxt.

03.05.2018

Spaniens nye (sedan 8 mars i år) ekonomiminister, Román Escolano, är nöjd med den ökade finansieringen, men understryker samtidigt behovet av "återhållsamhet" och "gott beteende".

Men den ökade utlåningen gäller inte för alla i behov av finansiering, den gäller bara för privatpersoner. Företag och affärsverksamheter omfattas fortfarande av stränga krav.

Bildtext: Spaniens minister för ekonomi, industri och konkurrenskraft, Román Escolano Olivares.
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet