Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Streama film, musik och sport på Europaresan

I dag går det inte fullt ut att använda streamningstjänster utomlands, men lagom till påsklovet började nya regler att gälla som gör att du kan streama film, sport och musik när du reser inom EU.

– Via streamningstjänster som man abonnerar på kan man nu titta och lyssna på samma saker i övriga EU-länder som här hemma i Sverige. Det är bra att konsumenter får större möjlighet att använda den här typen av tjänster och det är ett viktigt steg mot att skapa en gemensam digital inre marknad i EU, säger biträdande justitieministern Heléne Fritzon.

Konsumenter har ofta upplevt att de inte kan nå sina streamningstjänster för till exempel sport, film och tv-program när de är utomlands. Det här beror främst på att de som erbjuder tjänsterna bara har haft rätt att ge tillgång till materialet i det land där konsumenterna har avtalat om tjänsten.

Inom EU har man därför kommit överens om regler som ger konsumenterna möjlighet att använda sina tjänster när de är på semester, affärsresa eller annars tillfälligt vistas någon annanstans i EU än i sitt hemland.

Den nya möjligheten omfattar lagliga tjänster som konsumenter köpt eller abonnerar på mot betalning och som de kan nå även utanför hemmet, till exempel via surfplatta eller mobiltelefon. Under vissa förutsättningar omfattas även tjänster som erbjuds utan betalning.

Om man har ett abonnemang som tillåter roaming kan man i dag surfa utan tilläggsavgifter för roaming inom EU. Det betyder att det i normalfallet kostar lika mycket att använda internet under sin resa som det gör hemma i Sverige. Det finns dock begränsningar och undantag, som gör att tilläggsavgifter ibland kan tillkomma.

– Jag är glad över att vi inom EU har kommit överens om ytterligare ett beslut som gör vardagen lite enklare. Det är en lösning som kommer att ge konsumenter möjlighet att använda sina tjänster som de abonnerar på även när de är på semester, affärsresa eller annan tillfällig visit i ett annat EU-land än där de bor, säger EU- och handelsminister Ann Linde.

Info från Regeringskansliet

27.04.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet