Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Protester i Málaga mot sexbrottsdom

Omkring 3.000 personer protesterade i Málaga centrum på torsdagen efter att fem män från Sevilla som stått åtalade för våldtäkt mot en 18-årig kvinna från Madrid har fått mildare straff. Över hela Spanien hölls igår protester mot domen som väntas överklagas till regionaldomstolen i Navarra. Omkring 250 personer samlades i Motril på Costa Tropical för att protestera mot domen.

Åklagaren hade krävt mer än 20 års fängelse för de fem män som hade åtalats för att ha våldtagit en ung kvinna under tjurrusningen i Pamplona 2016. Männen som är födda mellan 1988 till 1991 fälls inte för våldtäkt utan för sexuellt utnyttjande och får vardera nio års fängelse. De ska även betala 50.000 euro till flickan.

Domstolen anser inte att det gick att fälla männen för våldtäkt eftersom det inte ansetts som bevisat att kvinnan utsatts för våld eller hot.
”Jag gråter eftersom ingen vet hur svårt det är att visa graden av våld i en våldtäkt” sa en kvinna till dagstidningen ABC som deltog i en protest i Pamplona på torsdagen.

Hon blev själv våldtagen för tjugo år sedan och den rättsliga processen tog inte hennes angripare till fängelse.

Samtidigt är allmänhetens dom hård mot de fem männen. Deras namn och foton har publicerats i spanska medier.

Även den spanska regeringen har reagerat på domen. På fredagen sa regeringens talesperson Íñigo Méndez de Vigo att regeringen kommer att granska sexbrottslagen i brottsbalken efter beskedet. Justitieministern vill se över lagen för att avgöra om det krävs en förändring.

Íñigo Méndez de Vigo poängterar att beskedet igår inte är slutgiltigt, domen kommer att överklagas. Han påpekar å andra sidan att regeringen alltid respekterar och följer domslut.

27.04.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet