Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Málagas vänsterpartier vill stoppa uthyrning till turister

Efter att Palma på Mallorca från i sommar inför förbud för invånarna att hyra ut lägenheter till turister vill flera partier i Málaga göra samma sak. Svenska Magasinet berättade i tisdags om hur Palma de Mallorca blir den första spanska staden som förbjuder turistlägenheter. Från och med juli kommer det bara att vara enfamiljshus som tillåts för korta semesterboende.

På torsdagen skriver Diario SUR att Málagas vänsterpartier och mittenhögerpartiet Ciudadanos vill göra som Palma på Mallorca och inför begränsningar i hur privatpersoner hyr ut lägenheter till turister.

I Málaga styr högerpartiet Partido Popular och de vill inte avslöja om de skulle stödja en sådan åtgärd. De önskar i första hand undersökningar som visar hur hyresmarknaden till turister ser ut och hur omfattande den är.

Initiativet i staden Palma på Mallorca att förbjuda uthyrning av lägenheter till turister i flerfamiljshus har skakat sektorn skriver tidningen och osäkerheten är stor om fler turistkommuner i Spanien kan tänka sig att införa liknande förbud.

Att begränsa för bostadsägare att hyra ut till turister får i nuläget bara stöd av vänsterpartier och Ciudadanos i Málaga. Vänsterpartiet IU:s talesperson i Málaga Eduardo Zorrilla säger att det finns inget alternativ för att begränsa turisterna i centrum och de problem de genererar.

På västra Costa del Sol har Marbella beställt en studie av situationen innan man överväger någon åtgärd. Presidenten för kommunerna samfällighet på västra Costa del Sol, Margarita del Cid (Partido Popular) säger att hon varken är för eller emot att begränsa turistboende.
”Vi vill ha mer tydlighet i regleringen av detta fenomen på regional nivå” säger hon till Diario SUR.

Borgmästare i Palma är Antoni Noguera som representera den oberoende vänsterkoalitionen Mes som styr på Balearerna sedan ifjol. Efter att Antoni blev borgmästare i Palma lät han först ta bort kungens porträtt i kommunhuset och ersätta det med ett porträtt av Emili Darder som var den sista borgmästaren under den andra republiken innan inbördeskriget bröt ut.

Noguera är borgmästare tack vare stöd genom socialisterna.

26.04.2018

Läs mer: Turistlägenheter förbjuds på Mallorca
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet