Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Misstänks för terrorfinansiering greps i Málaga

En 35-årig marockansk medborgare som misstänks ha skickat pengar för att finansiera terrorverksamhet i andra länder greps på måndagsmorgonen i Málaga. Det skriver Inrikesdepartementet i ett pressmeddelande. Spansk nationalpolis ska ha gripit mannen i stadsdelen Camino de Suárez.

Mannen ska ha fört över pengar till sin fru, också 35 år och marockansk medborgare, som ska ha varit en av de mest eftersökta och farligaste terroristerna i Europa. Hon ska ha resa till Syrien för att ansluta sig till terroristorganisationen Daesh.

Spansk nationalpolis kom kvinnan på spåren i februari 2016 då hon plötsligt lämnade Spanien för att resa till Grekland och vidare till Turkiet. Den 35-åriga kvinnan fick 3.000 euro i ekonomiskt stöd från mannen. Kvinnan hade vid tillfället en 25-årig palestinsk partner som ska ha fungerat som mellanhand i logistiken till Daesh.

Kvinnan beskrivs som en av de farligaste och mest aktiva bland IS kvinnor. De ska även försökt kontakta unga kvinnor för att övertyga dem om att jihad var det enda sättet att satsa på för att visa sig som en god muslim.

Kvinnan ska även ha besökt Frankrike och Italien. Den nu gripne 35-årige marockanske mannen ska ha varit medveten om kvinnans verksamhet med att planera attentat i utlandet.

Dagstidningen Diario SUR skriver på sin nätupplaga på måndagen att mannen driver fruktaffären Súper Verde på calle Eugenio Gross 50 i Málaga.

Grannar till fruktaffären uttalar sig för tidningen:
"Jag köpte frukt i affären varje dag. Jag har svårt att tro på uppgifterna om honom".

Sedan 26 juni 2015 då Inrikesdepartementet höjde hotnivån för terrorattentat i Spanien till en fyra på den femgradiga skalan NAA (Nivel de Alerta Antiterrorista) har spanska säkerhetsstyrkor gripit 234 misstänkta terrorister i Spanien eller totalt 279 med samordnade operationer i utlandet.

Inrikesdepartementet har även sjösatt kampanjen där allmänheten kan lämna anonyma tips på personer som radikaliserats. Tipsen kan lämnas via webbplatsen Stop-radicalismo, mobilappen Alertcops eller gratisnummret 900 822 066.

23.04.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet