Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spanien – sjätte billigaste landet med alkohol

Det är fredag och redaktionen kan bara inte undanhålla läsekretsen nyheten om att Spanien är det sjätte billigaste landet när det gäller alkohol. Det visar en undersökning från Eurostat. Bara Bulgarien, Rumänien, Ungern, Slovakien och Polen är billigare.

Inom EU är skillnaderna stora beroende på om du tar en caña (ett glas öl), vin eller drink i norra Europa eller i östra respektive södra Europa. Enligt den senaste undersökningen från Eurostat är Finland dyrast medan Spanien ligger bland de sex billigaste länderna.

Enligt statistiken från Eurostat där index 100 står för genomsnittet är Finland dyrast (176) och därefter följer Irland (173,5), Sverige (143,7), Storbritannien (142,7), Danmark (142) och Grekland (123,4).

I Italien, Slovenien, Belgien, Cypern, Malta, Nederländerna, Lettland och Estland ligger priset på alkoholhaltiga drycker över det europeiska genomsnittet.

Billigast är Bulgarien (65), Rumänien (71,9), Ungern (75,6), Slovakien (80,5) och Polen ( 82,7). Spanien hamnar på sjätte plats i EU med de lägsta priserna (84,1). Både Portugal (96,1) och Frankrike (88,9) är dyrare.

Att alkoholhaltiga drycker är dyrare i norra Europa beror på beskattningen som traditionellt har varit mycket högre i norra Europa där flera regeringar har monopol på alkoholhaltiga drycker.

Om vi tittar på övriga länder i Europa är det dyrast i Island (255), Norge (252) och Turkiet (206).

När det gäller alkoholkonsumtion är det tre länder som sticker ut: Litauen (15,2 liter per person och år), Belgien (12,6) och Österrike (12,3 liter). Samtliga länder har priser som ligger över EU:s genomsnitt.

20.04.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet