Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Varning för frysta musslor från Galicien

Spaniens livsmedelssäkerhetsbyrå har utfärdat en röd varning efter att mer än 50 personer har blivit magsjuka efter att ha ätit frysta musslor från Galicien.

Den spanska byrån för konsumentfrågor, livsmedelssäkerhet och näring (AECOSAN) utfärdar en varning efter 39 matgäster påverkades av norovirus efter att ha ätit musslor på ett hotell i Javea, vid kusten utanför Valencia. Ytterligare 12 fall upptäcktes vid ett annat hotell i Gandia på samma kuststräcka.

Enligt Valencias hälsodepartement var två personer så allvarligt drabbade att de behövde läggas in på sjukhus efter att ha ätit rätter som inkluderade de förorenade frusna musslorna.

17.04.2018

Varningen gäller en sändning musslor av fabrikat Estrella Polar, förpackningarna innehåller 12 kokta musslor. De är märkta med nummer: 010DOP-18 samt 015DOP-18, med tillverkningsdatum 01/19/18 (19 januari 2018) och en sista förbrukningsdatum 1/2020. Dessa skall tas bort från butikernas hyllor och kastas. Produkten har dessvärre redan blivit distribuerad till stora delar av Spanien (inklusive Andalusien).

Noroviruset (även kallat vinterkräksjuka) orsakar diarré och kräkningar och sprider sig lätt. Inkubationstiden är 12–48 timmar. Symtomen debuterar plötsligt. Till symtomen hör krampartade buksmärtor och illamående åtföljt av kräkningar. Majoriteten av de insjuknade har också diarré som vanligen är kortvarig och lindrig. Ibland har patienten också feber, vilket kan skilja sjukdomen från matförgiftningar orsakade av bakteriella toxiner. Symtomen varar som regel i 12–72 timmar.
Någon läkemedelsbehandling mot norovirusinfektioner finns inte. Sjukdomen är vanligen lindrig och går snabbt över, men ibland kan den ge kraftigare symtom, vilket kräver vätsketerapi på sjukhus. 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet