Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Maffialigor smugglar in tre av fyra flyktingar till Spanien

Tre av fyra flyktingar som tog sig till Spanien under fjolåret via Nordafrika och den så kallade västra Medelhavsrutten gjorde det genom maffialigor. Flera av dem riskerade livet på havet. Enligt Frontex tog 92 procent av flyktingarna till Grekland och 90 procent av de som tog sig in i Italien dit via maffialigor.

Frontex säger att situationen förväntas att förvärras framöver på grund av ett ökat tryck i flyktingströmmarna från länder söder om Sahara som Mali och Elfenbenskusten.

Rapporten som den spanska dagstidningen ABC hänvisar till grundar sig på statistik och tillvägagångssätt som människosmugglare använder sig av. Bakom studien ligger även intervjuer av 3.525 män och kvinnor som nyligen på illegal väg har nått Europa.

Studien visar att 45 procent är ekonomiska flyktingar. Konflikter är den andra orsaken till varför de väljer att lämna sitt hemland.

Många sätter sig i skuld till människosmugglarna och blir tvungna att arbeta under vidriga förhållanden. Rapporten nämner kvinnor från Nigeria men även från Kamerun, Ghana, Guinea, Elfenbenskusten och Sierra Leone som tvingas in i prostitution.

Skulden till människosmugglarna kan uppgå till 50.000 euro.

Frontex, formellt Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, är Europeiska unionens gränskontrollmyndighet för de yttre gränserna med säte i Warszawa i Polen. Den utgör en del av Europeiska gräns- och kustbevakningen sedan den 6 oktober 2016.

30.03.2018


 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän