Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Stora trafikproblem i Katalonien

Främst sympatisörer till det katalanska antikapitalistiska partiet CUP har under de senaste dygnen genomfört protester i Katalonien mot gripandet av den avsatte presidenten Carles Puigdemont. Under gårdagen manifesterade regionala katalanska nationalister genom att i stora grupper sätta sig på motorvägar och genomfartsleder i flera större städer i regionen.

Motorvägar som AP-7:an och N-2:an kollapsade under gårdagen. Kilometerlånga köer med lastbilstransporter från och till Frankrike stod stilla.

Protesterna väntas fortsätta under onsdagen.

Bilder på det spanska kungaparet har bränt, den spanska flaggan har tagits ner vid offentliga byggnader och sopcontainers har satts i brand. Enligt oberoende medier ska det vara medlemmar och sympatisörer från främst CUP som låg bakom gårdagens händelse. Många av demonstranterna hade maskeringar för ansiktena. Lastbilar har blivit utsatta för punkteringar.

Enligt Guardia Civil är det även personer som ingår och försvarar CDR (Comités de Defensa de la República) som manifesterade på flera vägar. CDR är en rörelse som uppstod i samband med det illegala valet om Kataloniens självständighet som arrangerades i oktober ifjol.

Den 15 april väntas en större manifestation i Katalonien organiseras där pro-katalanska grupperingar som ANC (Assemblea Nacional Catalana) och Òmnium Cultural väntas delta. Även fackförbunden UGT och CCOO har meddelat att de tänker ansluta sig.

28.03.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet