Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Puigdemont greps i Tyskland efter flykt genom Sverige

Efter att med en belgisk-registrerad bil rest med en Finlandsfärja till Stockholm och vidare på E-4:an förbi Norrköping, Linköping, Jönköping, Ljungby, Helsingborg och Malmö grep tysk polis den internationellt efterlyste katalanska expresidenten Carles Puigdemont efter att han passerat den dansktyska gränsen.

Carles Puigdemonts lek ”katten med råttan” har fått ett slut. Kataloniens expresident som riskerar fängelse för uppvigling för att vara en av huvudmännen som organiserat ett illegalt val om Katalonien självständighet och gått emot den spanska grundlagen riskerar nu att utlämnas till Spanien.

Carles Puigdemont besökte tidigare i veckan Helsingfors där han talade vid universitetet. Han hade en returbiljett till från Helsingfors till Bryssel där han har befunnit sig sedan oktober. Han hyr en villa i Waterloo strax söder om Bryssel.

I stället för att flyga valde Puigdemont att återvända till Bryssel i en belgiskregistrerad personbil efter att domaren Pablo Llarena vid Spaniens nationaldomstol utfärdat en europeisk arresteringsorder i fredags.

Puigemont färdades 1.500 kilometer i personbil från Finland. I fredags tog han färjan från Finland till Sverige och vidare mot Danmark innan han greps efter att ha passerat gränsen till Tyskland. Expresidenten har blivit förhörd vid en polisstation i Schlewsig och därefter transporterats till häktet vid anstalten i Neumuenster. Det bekräftas av polis på plats enligt ABC.

Spanska underrättelsetjänsten CNI (Centro Nacional de Inteligencia) har haft kännedom om Puigdemonts flyktväg och följt honom sedan han lämnade Finland skriver El Pais på sin nätupplaga på söndagen. Enligt tidningen färdades han i en Renault Espace.

Puigdemont greps klockan 11.17 i Schuby i Tyskland. Att gripandet sker i Tyskland kommer inte som någon överraskning då de tyska lagarna om uppvigling mot staten liknar Spaniens grundlag. I Tyskland ses uppvigling mot staten det som ett allvarligt brott med tio års fängelse och livstid.

Beslut om Carles Puigdemont kommer att utlämnas till Spanien väntas under de närmaste 48 timmarna.

25.03.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän