Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Kremering vanligare än traditionell begravning på kusten

Idag kremeras cirka 79 procent av de avlidna i provinsen Málaga vilket är dubbelt så mycket som genomsnittet i Spanien. Provinsen skiljer sig radikalt jämfört med stora delar av Spanien där antalet traditionella begravningar fortsatt är störst.

Kremering är klart vanligast på kusten men det är inte lika vanligt överallt i Spanien. Enligt uppgifter från det kommunala bolaget Parcemasa utfördes under fjolåret 4.010 kremeringar jämfört med 1.075 traditionella begravningar.

Rent generellt i Spanien står kremeringar för 40 procent medan siffrorna är något högre i storstäder som Madrid och Barcelona med över 50 procent, Valencia (55%) och Sevilla (67%).

Diario SUR skriver på onsdagen att det kommunala bolaget Parcemasa informerar anhöriga om möjligheterna att sprida askan efter den avlidne i en minneslund. Vid kyrkogården San Gabriel anlades 2016 minneslunden Jardín del Recuerdo (bilden). Det är 64 som hittills har valt detta sätt.

Engångsavgiften för kremering är något dyrare än traditionell begravning. Med spridning av askan i en minneslund i stället för att hyra en nisch blir dock kostnaden betydligt mindre på lång sikt med kremering.

21.03.2018

När en anhörig dör - viktiga saker att tänka på
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän