Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Idag blir det vår i Spanien

Den metrologiska våren börjar idag klockan 17:15 och den varar under 92 dagar och 18 timmar. För sommaren börjar här i Spanien först den 21 juni klockan 12:07. Våren anses i Spanien börja när längden på dag och natt praktiskt taget sammanfaller (vårdagjämningen).

Vid denna tiden på året stiger solen upp nästan två minuter tidigare varje dag och går ner en minut senare varje dag – varje dag blir med andra ord nästan tre minuter längre än föregående dag.

Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig. Här i Spanien kan vårdagjämningen variera mellan den 19 – 21 mars under innevarande århundrade, den tidigaste inträffar år 2096 och den senaste var år 2003.

Enligt meteorologerna kommer inledningen att bli kylslagen och något ostadig. Men på det hela taget förväntas våren bli torr och varm. Ett par regn av lite annorlunda slag väntas dock den 22 april då kommer ”las Líridas" och den 6 maj, då kommer "Eta Acuáridas" – ett par kraftiga meteorregn (datumen indikerar maximum).

20.03.2018

Av Jonny Erixon
Dagen till ära har jag precis varit ute och tagit lite vårbilder, om ni klickar på bilden nedan så öppnar sig en högupplöst bild i ett nytt fönster – håll till godo och använd den som ni vill. Den visar kanten på en olivlund utanför Coín, de gula blommorna är typiska vårblommor – Getfotsklöver. På den övre bilden syns en apelsinodling med Guadalhorcedalen i bakgrunden, bilderna är tagna på ungefär samma plats bara i olika väderstreck.
Vårblommor
Nästa helg så byter vi från normaltid till sommartid, den 25 mars klockan 02:00 skall klockan ställas fram en timma till 03:00.
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän