Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Brottsmisstänkt Puigdemont föreslår frihetsberövad som president

Farsen i Katalonien går vidare. Nu har regionens brottsmisstänkte expresident Carles Puigdemont som lever i självvald exil i Bryssel sedan fyra månader gett upp sin presidentkandidatur för att istället stödja en annan brottsmisstänkt, den som står som nummer två i JxCat, fängelsefången och den frihetsberövade Jordi Sànchez som ny president i regionen.

Efter veckor av komplicerade förhandlingar mellan separatistpartierna, som politiskt står långt ifrån varandra på en vänster-högerskala, kom beskedet. Puigdemont som helst publicerar sina meddelanden via filmer på sociala medier utan att behöva riskera motfrågor, kom med beskedet att han inte tänker presentera sig själv som kandidat till regionpresident.

I stället tänker Puigdemont att stödja den katalanska regionala nationalisten och separatisten Jordi Sanchez som just nu sitter frihetsberövad i Madrid anklagad för uppvigling liksom Puigdemont.

Spaniens regeringschef Mariano Rajoy kallar det hela ”oacceptabelt dårskap” i en intervju med tv-kanalen Tele Cinco.

Det katalanska parlamentet har antagit en resolution som erkänner Carles Puigdemont som legitim kandidat för den regionala presidentposten i Katalonien trots att han sedan fyra månader inte befinner sig i Spanien något som författningsdomstolen avvisar då Puigdemont inte ens befinner sig i Spanien.

Separatisterna erkänner dock att det är en aning komplicerat att utse Sánchez som president. Inget är absolut garanterat. Därför finns det en plan B där JxCat och ERC arbetar med att utse Jordi Turull som presidentkandidat.

På fredagen har Puigdemont kommit med nya uttalanden. Gårdagens utspel om att han backar om sin presidentkandidatur i Katalonien var endast preliminär. Han har fortsatt som mål att bli president i Katalonien. Det sa Puigdemont i en intervju för radiokanalen RAC 1 på fredagen.

Han hotar även med nyval. Om inte Spanien godkänner Sánchez som president kommer det att leda till institutionell kollaps med nya val.

Fortsättning följer.

02.03.2018
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet