Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Kung Felipe manar till lugn för att undgå konfrontationer

På söndagskvällen höll Spaniens kung Felipe VI sitt traditionella tal. Katalonien var ett av huvudämnena i talet och kungen manade till lugn och att vi slipper konfrontationer. Han påminde om att det inte lämpar sig att komma med egna idéer som går emot andras rättigheter.

25.12.2017

Politikerna i Katalonien måste respektera att det finns olika åsikter i regionen och den åligger den nya regionalregeringen att inte upprepa tidigare misstag som ledde till en olaglig folkomröstning och som skapade konfrontationer i samhället.
”Vägen framåt får inte leda till konfrontation och uteslutning, vilket vi redan vet inte leder till annat än splittring, osäkerhet och missmodighet” sa den spanske monarken.

Den 21 december hölls ett extraval i regionen Katalonien där självständighetsblocket fick flest mandat i parlamentet. Däremot fick de inte flest röster. Valsystemet i Katalonien gynnar separatisterna enligt politiska bedömare.
Självständighetsblocket fick 2.063.361 röster medan den andra sidan fick 2.262.078 röster, det vill säga nära 200.000 fler röster.

I sitt tal försvarade kung Felipe VI att lagen följs liksom respekten för de konstitutionella ramarna. Respekt och att bevara principerna och värderingarna i vår sociala och demokratiska rättsstat är väsentligt för att garantera en samexistens som garanterar frihet, jämlikhet, rättvisa och politisk pluralism vilket är grunden i vår konstitution, sa kungen.

Det är tid för att uppnå samexistens och återställa lugn, stabilitet och ömsesidig respekt efter månader av spänning som har orsakat skador på samhället. Det är idéer som har distanserat, separerat familjer och vänner.

Under sitt tal tog kungen även upp att återhämtningen efter den ekonomiska krisen är på god väg och att vi måste fortsätta att rätta till de ojämlikheter och sociala skillnader som har orsakat skador i många familjers liv senaste åren. Att skapa stabila arbeten bör vara ett viktigt och prioriterat mål under 2018.

Jihad och terrorism fortsätter att vara ett globalt hot som bara kan besegras genom demokratisk enhet, rättsstatsprincipens styrka och internationella samarbetet.

Felipe VI sa också att korruption är ett av samhällets största bekymmer som kräver nödvändiga åtgärder så att det fullständigt utrotas. Han hänvisade också till andra stora utmaningar som Europa som miljöskydd och kampen mot klimatförändringar.

Spanien måste bli fasta i sina åtaganden när det gäller ett problem som påverkar alla på jorden och det kräver lösningar som inte bara är globala men också mycket brådskande.

Don Felipe betonade också kampen mot könsrelaterat våld och beskrev det som ett otillåtet gissel som skadar våra djupaste känslor. Kungen betonade att samtliga partier samarbetar i denna fråga för att utarbeta en pakt för att hjälpa och försvara offren.

Foto: © Casa de S.M. el Rey

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän