Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Don Juan Carlos på väg mot 80 år 5 januari: Havet är frihet

I helgen besökte Spaniens exkung Don Juan Carlos och drottning Doña Sofia Bukarest i samband med begravningen av Rumäniens tidigare kung Mikael I som blev 96 år. Sveriges kungapar, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia närvarade (bilden).

Den 5 januari fyller Spaniens exkung Don Juan Carlos 80 år. Nyligen gav den tidigare spanske monarken en intervju för El País Semanal. Havet betyder frihet och passionen får mig att glömma tidigare besvikelser säger Juan Carlos som älskar segling.

Det har gått tre år sedan Spaniens Don Juan Carlos I abdikerade varefter Felipe VI tog vid. Han visar tecken på att vara i bra form och har återhämtat sig från tidigare häftoperationer. Han är en av de få som kan kalla sig världsmästare i klass 6mR i segling. En trofé som kan ses som en kompensation från OS i München 1972.

Nu njuter han av att segla på fjordarna vid Pontevedra och Sanxenxo i Galicien. Han förkärlek till havet kommer från hans far don Juan och från hans farfar Alfonso XIII som samtliga var seglingsentusiaster.

Don Juan Carlos berättar i intervjun för El País Semanal att han fortsätter att följa den politiska händelseutvecklingen och även den komplicerade situationen i Spanien. ”Det är klart att när vi seglar så går ju inte politiken in, men självklart så följer jag det noga”.

Han har kämpat för att komma tillbaka efter flera höftproblem. Jag har tränat mycket enbart detta med att gå i båten. Det har varit värt alla ansträngningar, säger Juan Carlos.

(Foto: © Casa de S.M. el Rey)

19.12.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö