Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Regionala valet i Katalonien spiller över nationellt

På torsdag hålls extravalet till parlamentet i regionen Katalonien i Spaniens nordöstra hörn. Flera opinionsmätningar visar att det är jämnt mellan blocken, partier som gör anspråk på självständighet och den andra halvan som vill se Katalonien i Spanien. Valet på torsdag kan komma att sluta oavgjort vilket gör att det blir svårt att bilda en regional regering oavsett sida.

Ingenting kommer att vara detsamma efter att katalanerna har röstat på torsdagen. Varken i Katalonien eller i övriga Spanien. Valframgångar i Katalonien för mittenhögerpartiet Ciudadanos och socialistiska PSOE kan komma att öka trycket på Spaniens regeringschef Mariano Rajoy och få honom att reflektera över sina planer inför det allmänna valet i Spanien som är planerat till 2020.

Partido Popular och det vänsterradikala oppositionspartiet Podemos har sett ett minskat väljarstöd i de senaste opinionsundersökningarna i Spanien. Ökar stödet för Ciudadanos och PSOE i valet i Katalonien kommer trycket på Partido Popular att hårdna. Villkoren från Ciudadanos att stödja Partido Popular nationellt kommer att bli tuffare.

De närmaste dygnen blir avgörande hur det går i valet i Katalonien. I morgon väntar reflextionsdagen och de väljare som inte har bestämt sig kan bli tungan på vågen.

”Krisen” i Katalonien är inte över bara för att ett extraval hålls. Valresultatet kan innebära ett politiskt dödläge.

19.12.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö