Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Upp till 15 olika arter av papegoja i Málagas stadsmiljö

För första gången har forskare funnit fjällhuvud papegoja (bilden) i vilt tillstånd utanför Sydamerika. Sedan tidigare finns omkring fyra tusen exemplar av munkparakit. Numera finns det upp till 15 olika arter av papegojor eller parakiter i vilt tillstånd enbart i Málaga stad inte minst i Parque de Málaga, parken mitt emot hamnen.

Málagas parker har utvecklat sig till ett eldorado för fågelskådare som vill se exotiska fåglar i vilt tillstånd. Antonio Román, professor i djurbiologi vid Málaga universitet UMA, har studerat tillståndet av exotiska fåglar i Málagas stadsmiljö och bland annat funnet fjällhuvud papegoja. Arten finns normalt i Paraguay, Bolivia, Peru och Brasilien.

”Málaga är en av de klimatologiskt lämpliga platserna för fåglar som letar efter de rätta förutsättningarna för att överleva och reproducera sig” säger Antonio Román till dagstidningen Diario SUR som i sitt lördagsnummer uppmärksammade alla olika papegojor som finns i Málaga.

Papegojor har blivit en del av provinshuvudstadens fauna. Här är några fågelarter att spana efter:

Munkparakit (minst 4.000), Halsbandsparakit (cirka 130 till 140 stycken), Senegalpapegoja (cirka fem exemplar) och Fjällhuvud papegoja (minst fyra exemplar). Även Alexanderparakit, Patagonienparakit, Svarthuvudad dvärgpapegoja, Rosenhuvud dvärgpapegoja, Fischers dvärgpapegoja, Grå jako, Vitögd parakit, Nandayparakit, undulat, Blåpannad amazon och Nymfparakit har observerats i Málaga.

11.12.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän


Vittsjö