Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

En ny spansk bil som inte kan fylleköras

Den spanska biltillverkaren Seat har visat sin nya modell Leon Cristobal på Smart City Expo i Barcelona. Den har många innovativa lösningar, bland annat en alkoholmätare som inte går att lura.

Bilen kontrollerar först att passagerarna har sina säkerhetsbälten fastsatta och att föraren har genomfört ett utandningsprov utfört från framsätet innan bilen kan startas. Föraren kan inte få en nykter passagerare att göra provet för att bilen är utrustad med en ögonmonitorfunktion. Det innebär att bilen kan se vilken person det är som kör bilen.

Funktionen är så högteknologisk att den kan upptäcka om föraren läser ett textmeddelande och den kan även se om föraren stirrar på en McDonaldsskylt och då föreslå att man stoppar för att få en bit mat.

17.11.2017

Den spanske bilproducenten visade allt på live-displayer på utställningen i Barcelona och sa att detta har potential för att rullas ut på den bredare Volkswagengruppen.

Förutom alkoholmätaren så har bilen ett "Guardina Angel läge" som aktiverar 15 aktiva och passiva säkerhetsinställningar. Till exempel adaptiv farthållare och körfältshjälp. Det finns också en smartphone-app som kan användas om t.ex. föräldrar vill låna ut bilen till sina barn. De kan då ställa in tillåten maxhastighet och en områdesbegränsning som varnar dem när deras barn bryter regler om hur snabbt och var de kan resa.

Det har ännu inte publicerats ett datum när bilen släpps på marknaden. 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet