Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spaniens utbildningssystem får kritik

En ny undersökning visar att skolsystemet i Spanien ligger mycket dåligt till jämfört med andra länder i Europa och i övriga västvärlden.

Siffrorna visar 35% av unga spanjorer saknar en högre utbildning, det är dubbelt så många som genomsnittet i OECD och det jämställer Spanien med Argentina och Colombia.

Spanien är också ledande när det gäller elever som måste gå om kurser, med 32% elever som måste gå om. Medeltalet inom OECD som också inkluderar länder utanför Europa ligger på 12,4%.

I den nedslående rapporten från Europeiska kommissionen noteras också att Spanien är det EU-land med flest avhopp från skolorna.

Trots att Spanien har världens tolfte största ekonomi så har landet inte med ett enda universitet i den mycket respekterade "Shanghai Ranking" som rankar de 100 bästa universiteten i världen. Medan däremot t.ex. Schweiz, som bara har 5 miljoner invånare har fem universitet på listan.

Undersökningens resultat bara understryker förra månadens avslöjanden att Spanien befinner sig i Europas svans när det gäller investeringar inom utbildning, investeringarna ligger på samma nivå som Bulgarien och bara strax före Rumänien, Irland och Italien (av totalt 28 länder). I procent av bruttonationalprodukten satsar Spanien bara 4,1% på utbildning, och det är en av de lägsta nivåerna inom EU.

09.10.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet