Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

November 2017

Läs magasinet i datorn eller i paddan,
Klicka på bilden nedan!

Hej Läsare: Bosatt i Spanien i fem år – Redan!
FÖR PRECIS FEM ÅR SEDAN, en kall vinterdag i november, började vi vår resa mot ett nytt liv i Spanien. Efter ha sålt och tömt vårt hus, skickat bohaget med lastbil ner till Málaga, packades bilen med diverse nödvändigheter tillsammans med 3 hundar och 5 fiskar.
Spanienseminarierna var fullsatta
Nära fyra tusen svenskar väntas köpa bostad i Spanien i år
Nära tusen svenskar i kvartalet väntas köpa sig en bostad under den spanska solen den närmaste tiden. Det blir cirka fyra tusen på ett år. Vid vårens mässor av Köpa Hus Utomlands i Stockholm, Göteborg och Linköping kom totalt 12.833 besökare. Under hösten hölls utställningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors.
Castillo de Monda, boutiquehotell som byggdes på 1990-talet
Det sköna lantlivet i Monda
Det finns 103 kommuner i provinsen Málaga. Flera är inlandskommuner vars befolkning arbetar på kusten. Svenska Magasinet reste till Monda 15 kilometer från Marbella och träffade Bent som kom hit 1974.
Spanien just nu – realitysåpan Katalonien
Tröttkörd på Katalonien. Troligtvis. Du är inte ensam. Jag frågade tio slumpvis utvalda spanjorer (nåja, ett ganska litet underlag, jag vet) vad de tycker och tänker. 100 procent svarade att nu är det nog. ¡Basta Ya! Men ämnet drar och engagerar.
Ogynnsamma väderförhållanden har lett till att den globala vinproduktionen minskar. Frost, extrem värme och torka orsakar nedgången.
Rapport från vingården: Globala vinproduktionen den lägsta sedan 1961
Är vinet på väg att sluta flöda? Ogynnsamma väderförhållanden har lett till att den globala vinproduktionen har backat 8,2 procent i år och når sitt lägsta resultat på över 50 år. Rapporten släpptes i oktober av den Parisbaserade ansedda organisationen OIV (La Organización Internacional de la Viña y el Vino) där de flesta vinländer är medlemmar.
Kristina och Kjell Cederlund, Torremolinos
Månadens vintips: ”Gärna vin till maten”
I samband med vinresan till La Rioja, Cigales och Ribera del Duero i oktober frågade vi några bosatta nordbor på kusten hur deras förhållande är till vin.
Ramon kåserar: Kärleken blommar på Costa del Sol
Alla har väl märkt att kärleken har kommit till vår kust härnere. Costa del Sol har förvandlats till Costa del Amour. Människor går hand i hand, inte minst vi pensionärer. Det ser rart ut och tyder kanske på att kärleken slagit till och blossat upp på gamla dar. Eller att nya konstellationer har uppstått. I vilket fall som helst är det ju trevligt att människor visar att de tycker om varandra.
Fråga advokaten: Är arvsskatten avskaffad i Andalusien?
Vår mamma flyttade till Spanien för många år sedan på grund av klimatet. Hon har nu avlidit och vi syskon undrar hur vi ska gå tillväga med arvet efter henne. Hon var änka sedan många år men hade träffat en ny man i Spanien. Han gör nu gällande att han tänker bo kvar i vår mammas lägenhet där. Vad gör vi? Vi har också hört att arvsskatten är avskaffad i Andalusien. Stämmer det?
Marknadsobservation: Styrkan i Europas realekonomi är starkt underskattad
Den 30 oktober publicerade spanska Statistiska centralbyrån (INE) preliminära BNP-siffror avseende tredje kvartalet. Tillväxten landade på 0,8 % vilket ger en ökning på 3,1 % de senaste 12 månaderna. Växer ekonomin med samma kraft under årets sista kvartal blir slutsiffran för 2017 3,3 %.
Fråga mäklaren: Varför välja Costa del Sol?
Under mina år som mäklare i Calahonda har jag ofta fått frågan; Varför ska jag köpa just här? Varför Spanien? Varför Costa del Sol?
Hälsa: Östrogen förlänger och gör livet roligare
Östrogen är en av de ”kvinnliga” hormoner som bildas i våra äggstockar från puberteten fram till dess att vi kommer in i klimakteriet.

På Stan - Företagsnytt
En argentinsk klassiker
Skydda dina ögon när du sportar
Dessi - Tjejen med det stora hjärtat och hundra järn i elden
Svenska sängar i Fuengirola
Hår- och skönhetssalong i Golfdalen
Monteromero i La Cala de Mijas
Teri, den glade guldsmeden
Laguna Village på stranden öster om Estepona
Djurspalten: Räddningscenter för hästar

Var Du Där
Öppet hus hos Nordic Medical Center
Aktuella kreationer och stickade skapelser I PALACIO ROSA
Marbella Business Weekend
Populärt höstmingel
Underhållning och mat på Tipi Tapa!
Hälso- och bostadsmässa
Kultur-och vinresan till La Rioja, Cigales och Ribera del Duero.