Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kära Läsare

Jul, jul! Strålande jul. Jag kommer ihåg känslan från förra julen. Jag hade bara varit här sedan augusti och stod inför min första jul här på solkusten. Det var bara jag och min tonårige son Edgar så oddsen för ett ljuvligt varmt ombonat julhem med stearinljus, adventsljusstake, julpynt, pumlor, gran, vackra dukar och sånt var kanske inte så där väldigt stora.


Alltså missförstå mig rätt – jag älskar den sortens pynt, jag köper gärna brittiska heminredningstidningar som Homes & Gardens och 25 Beautiful Homes bara för att njuta av deras julpyntade decembernummer – men det är lite svårt att ta hand om idéerna när allt ens eget pynt ligger i några kartonger i ett förråd i Gamleby ett par mil norr om Västervik.

Jag menar, två grabbar i våra storlekar är väl kanske inte lika kreativa, penningstinna eller i tillräcklig kontakt med ”vår feminina sida” för att åstadkomma allt det där vackra. Så vi gick helt sonika till en asiatisk marknad och köpte på oss lite blandat glittrigt och en bordsgran i plast på några decimeter med inbyggd belysning.

Som tur var kom mellandottern Sara ner till den julen och hon är en fena på att påhittigt dekorera med vad som helst och få det hela riktigt stämningsfullt. Det har hon efter sin mamma.
Fast i år ska hon fira jul med pojkvännen Gustaf och hans familj. Så frågan är hur det ska gå? Det är bara sonen som kommer så han och jag får väl titta på mina Facebook-bilder från förra julen och se hur hon gjorde med den där ”granen”.

Det är då jag kan känna en viss avund till en vän som berättar om lussebak i ett ombonat kök, korinter både här och där, om glögg och bundna tallkransar med röda bär och barn som dansar i det där köket till musik som vi älskar. Det är ju så man vill ha det – egentligen.

Det är därför vi bad Kersti Lindström att skriva lite personligt om den gamla svenska julen. Så att vi åtminstone kan få sucka lite längtande...

Jul, jul! Strålande jul på er kära läsare.

På nyårsnatten festar vi loss!

Och glöm inte julens absoluta höjdare – Viktor Rydbergs ”Tomten” som svartvit film på SVT World på Juldagen kl 18.45. Det är JUL det.

Hälsar Anders Olow