Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Vin: "Ingen hinner ikapp Spanien"

Robert Parker, vinguru
Robert Parker, vinguru
Spanska vinmakare är hungrigare och törstigare än någonsin. Ambitionen är att göra bättre och bättre viner med allt mer avancerad teknisk utrustning. Insikten om att det är ute i vingården som det viktigaste arbetet ska göras blir också allt mer spridd. Den här insikten och kunskapstörsten har redan resulterat i att många av världens ledande vinexperter hävdar att Spanien i dag är världens ledande vinland!


Den störste vingurun av dem alla, amerikanen Robert Parker, har till och med gått så långt att han sagt:  ”… så här kommer det att vara under de närmaste tio åren. Inget annat land kommer att hinna ikapp Spaniens försprång inom kunskap och utveckling.”

För oss, som har nöjet att bo i detta spännande vinland, är naturligtvis uttalanden som dessa rena julklappen. Tillgången på riktigt bra viner av alla tänkbara vintyper har aldrig varit så stor som nu.

Hemligheter och trender
Personligen har jag bara under den senaste månaden provat några riktiga höjdare, bland annat några fantastiska söta vita viner från Sayalonga i Malagaprovinsen, Ariyanas,  och från Mallorca, Sioneta. Hemligheten bakom båda dessa kvalitetsviner är att de korttidslagrats på nya franska ekfat.

Torra vita viner blir också bara bättre och bättre. Här ligger hemligheten i att allt fler producenter väljer att skörda druvorna nattetid för att de ska behålla sin maximala fräschör innan de hamnar i senaste skriket när det gäller vinpressar, de pneumatiska. Långsam jäsning vid allt lägre temperatur är också inne bland de mest medvetna vinmakarna. Maior de Mendoza från Galicien och Poligono 10 från Rueda är två fullgoda exempel på detta.

På rödvinssidan kan vi notera två nya och tydliga trender; kortare lagringstid på ekfat och en medveten satsning på lokala, mindre kända, druvsorter. Mer om detta senare, nu tillbaka till Robert ”Bob” Parker, som nyligen (12-13 november) höll sin första vinprovning någonsin i Spanien.

”Bob” valde Garnacha
Inför mer än 500 förväntansfulla vinentusiaster intog så världens mest inflytelserika vinexpert podiet i Logroño under seminariet WineFuture. Stämningen i lokalen formligen vibrerade och påminde mer om en VM-final i fotboll än om en vinprovning. Så presenterade ”The Wine Advocate”, som han också kallas, provningsvinerna: 18 olika rödviner gjorda på druvsorten Garnacha. Sju av dessa från Frankrike (där denna urspanska druvsort blivit känd under namnet Grenache), fem från Spanien, två från Kalifornien och fyra från Australien.
Spanjorerna klarade sig väl i konkurrensen och bäst av alla Espectacle från D.O. Montsant, Aquilón från D.O. Campo de Borja och Mancuso från Vino de la Tierra-området Valdejalón i Zaragoza.
Samtliga fick 96 poäng av ”Bob”, men inget av dessa viner är anpassade för någon vardagsplånbok precis. De kostar kring 100 euro flaskan.

Läsarfrågor
Om du vill veta mer om något av vinerna som nämnts, eller har andra frågor om vin, är du alltid välkommen att höra av dig. Enklast är om du skickar en e-post till Morgan på:
info@vinoskantz.com 

Tills vi träffas igen i nästa nummer av Svenska Magasinet,
ha en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
Hälsar Morgan Skantz

Tempranillo, känd spansk druva
Tempranillo, känd spansk druva


Morgan Skantz, skriver vin i Svenska Magasinet
Morgan Skantz, skriver vin i Svenska Magasinet