Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Styrka & Träning - Fråga din personliga tränare

Fråga din personlige tränare Johnny Löfald. Han är utbildad personlig tränare och dessutom ägare till gymmet Qi Sport i Nueva Andalucia, Marbella. Han kommer varje månad att besvara frågor från Svenska Magasinets läsekrets kring hälsa, fitness och kost. Fråga Din personliga tränare genom att skicka din fråga till: e-post: johnny@qi-sport.com


Jag har börjat ta kosttillskottet CLA efter att jag fick tipset på gymmet där jag tränar. Är detta något att rekommendera eller är det bara bortkastade pengar?
”Karsten”

Hej Karsten!

CLA (konjugerad linolsyra) är en fleromättad fettsyra som finns i flera matvaror och då speciellt i mjölk och i enkla typer av kött. CLA har blivit marknadsfört som ett kosttillskott som hjälper till med att reducera kroppens fettreserver samtidigt som det hjälper till med att upprätthålla kroppens muskelmassa.
Flera djurstudier har visat detta. Däremot har det funnits tvivel om effekten är den samma hos människan. I de studier som finns angående CLA har resultaten varit varierande.

Det har även blivit påstått att CLA kan ha flera gynnsamma effekter i förbindelse med att förhindra cancer, hjärt-kärlsjukdommar och även diabetes. Däremot vet man inte om det blir några eventuella biverkningar vid användning av CLA. Det har bland annat blivit sagt att CLA kan ha en negativ påverkning av kolhydrat och fettmetabolism. Det har även varit varningar kring CLA till gravida och ammande då enkla teorier hävdar att CLA reducerar fettmängden i bröstmjölken hos ammande, något som är negativt för barnet.
Precis som med många kosttillskott är det svårt att ge något facit, men att CLA är ett spännande och intressant kosttillskott är det inget tvivel om. Det behövs däremot lite mer forskning angående effekten av det och inte minst kring eventuella biverkningar.