Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Hallå där! - Honorärkonsul James Gaggero, Gibraltar

James Gaggero, svensk honorärkonsul på Gibraltar
James Gaggero, svensk honorärkonsul på Gibraltar
Hur länge har du varit svensk honorärkonsul på Gibraltar?


Av Ola Josefsson

-Jag har varit honorärkonsul för Sverige i 26 år. Tidigare var jag vice honorärkonsul fram till 1983 då min far var svensk honorärkonsul. Faktum är att jag, min far, farfar och farfarsfar har varit honorärkonsuler för Sverige. Alltså fyra generationer så det går långt tillbaka i tiden.
-Skälet var att Sverige sökte någon som kunde representera Sverige på Gibraltar, en plats som ligger vid inloppet till Medelhavet med en omfattande sjötrafik. Numera passerar över 100.000 fartyg om året. Förutom att Gibraltar är ett finansiellt centrum kommer många sjömän och flera av dem är svenskar. Det är en viktig hamn där många fartyg lägger till för att tanka. Min kusin är honorärkonsul för Danmark så vi har goda kontakter med Skandinavien och vi har representerat Sverige i över 100 år.

Till skillnad mot många andra platser i världen är ekonomin mycket god för tillfället på Gibraltar?
-Vi är 28.000 invånare här i Gibraltar och ekonomin är succéartad, måste jag säga. Aldrig någonsin har det funnits så många arbetstillfällen som just nu. Det är ett finansiellt centrum som erbjuder en rad finansiella tjänster. Vi håller världsklass inom spelindustrin och här finns några av de största bolagen inom Internet-baserade spel. Turismen har ökat och hamnen tar emot mängder av fartyg, även fartygstrafiken mellan Västafrika och Europa lägger till här för att tanka.

Hur skulle du vilja beskriva platsen?
-Det är en sympatisk plats, ett litet Storbritannien i solen med högt motiverade entreprenörer, bördiga från Italien, Storbritannien men även från Spanien och Portugal. Vidare kan man beskriva det som ett multikulturellt centrum både religiöst som etniskt och alla lever i harmoni. Det känns ganska unikt att så många lever på en sådan liten plats något som vi har gjort under 300 år.

Vilka svenskar möter du?
-Sjömän hittar fortfarande hit, även om svenskarna inte kommer i så stora antal. Det är få svenskar som lever här permanent, del kommer som turister under en vecka. Blir det passproblem kan vi hjälpa till, eller förnyelse av körkort. Åter andra kommer hit för att gifta sig. Vi har även haft besök av skolfartyget HMS Karlskrona.