Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

En deklaration återstår

För dig som ej är resident i Spanien och äger fastighet (lägenhet eller villa) finns en deklaration som måste upprättas innan årets slut. Det är den statliga deklarationen för ej residenta fastighetsägare. Bo Wennertorp vid den svenska revisionsbyrån Global Accounting berättar vad som gäller. Du kan nå Bo på wennertorp@hotmail.com


Alla som äger en fritidsfastighet måste i Spanien deklarera för ett förmånsvärde av att inneha en fritidsfastighet. Den spanjor som dels äger en permanentbostad och dels en fritidsbostad måste erlägga ett förmånsvärde av att inneha en fritidsbostad. För dig som är ej resident i Spanien gäller samma sak. Spanska myndigheterna anser då att du innehar en permanentbostad i ett annat land. Och därför är den spanska bostaden en fritidsbostad. Och då skall ett förmånsvärde av detta innehav deklareras.

Deklarationsblanketten som skall användas numera heter 210. Tidigare fanns en blankett 214 men denna finns ej längre. Den upphörde i samband med att förmögenhetsskatten borttogs. Blankett 210 kan laddas ned från nätet. Men den måste anses vara ganska svår att fylla i.

Förmånsvärdet för de flesta beräknas till 0,5 % av taxeringsvärdet. Det kan vara ett lägre belopp om din kommun nyligen höjt taxeringsvärdet.

Innan du kan betala beloppet måste namnetikett erhållas från skatteverket. Den ifyllda blanketten försedd med din namnetikett lämnas till valfri bank för betalning senast den 31 december 2009 avseende år 2008.

Blanketten är så svår att fylla i att du förmodligen måste ta hjälp av en advokat eller revisor för att kunna göra en korrekt deklaration.

Tänk på att en tidningsartikel är allmän och kanske inte passar in på just din situation. Rådfråga en erfaren revisor eller advokat om du är osäker.