Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

”Exotiskt, mycket exotiskt”

Picassos statyer finns i Kristinehamn på Strandudden i Vänern (Foto: Harry Lange)
Picassos statyer finns i Kristinehamn på Strandudden i Vänern (Foto: Harry Lange)
”Exotiskt, mycket exotiskt”, det är vad Claude Picasso sa när han fick se ett vykort på den skulptur som hans far skapat och skänkt till Kristinehamn i Värmland.


Av Ola Josefsson

Claudes upptäckt kom sig av att det damp ner ett vykort i hans brevlåda i Paris. Det var en vän som hade skickat honom en hälsning på ett kort som avbildade ett konstverk av Claudes far Pablo Picasso.

Till sin förvåning fick Claude se att marken monumentet stod på var helt täckt av snö. Detta gjorde ett så starkt intryck på honom att han beslöt att söka upp Harry Lange från Kristinehamn, som hade gjort vykortet.
Genom en gemensam bekant, konstnären Bengt Olsson, fick han till sist kontakt med Harry Lange. Han beställde ett parti av vykorten för att skicka till sina vänner världen över.

- Jag minns händelsen mycket väl. Claude ringde till mig, han pratade franska och som tur var kunde min fru franska så konversationen gick via henne, säger Harry Lange som numera bor i Fuengirola.
- Visst blev jag förvånad när Pablo Picassos son hade uppmärksammat ett av mina vykort. Men jag förstår honom. Picassoskulpturen är vackert placerad i skärgården i Kristinehamn och den ger ett starkt intryck tillsammans med den underbara naturen. Vare sig det är högsommargrönska eller frostig vinter som omger den.


Picasso i Sverige
En av Picassos statyer finns i Kristinehamn på Strandudden i Vänern där den idag kan beskådas i full storlek. Statyn är en av de största Picassoskulpturerna i världen. Den är 15 m hög och uppfördes 1965.
Ytterligare statyer av Picasso återfinns i studentbostadsområdet Kungshamra i Bergshamra i Stockholm samt i Halmstad. Picasso är även representerad på Moderna Museet.Harry Lange som numera bor i Fuengirola
Harry Lange som numera bor i Fuengirola