Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Vaccineringen startar i slutet på oktober

Vaccineringen mot svininfluensan kommer att starta i månadsskiftet oktober/november. Det meddelade Spanien Hälsominister Trinidad Jiménez 27 augusti.


Av Ola Josefsson

Det betyder att vaccinet mot svininfluensan inte kommer att överlappa vaccineringen av säsongsinfluensan. Den vaccineringen startar redan i slutet på september vilket Comisión de Salud Pública har meddelat.

Spanien har alltså inte bestämt något exakt datum som exempelvis Italien har gjort som i skrivande stund har 1.517 fall av svininfluensan, Virus A H1N1, men däremot inga dödsfall. Spanien har hittills haft 17 dödsfall. I Italien påbörjas vaccineringen den 15 november och kommer att omfatta minst 40 procent av befolkningen.
Spanien kommer i första hand att vaccinera riskgrupper som utgör 40 procent av befolkningen, uppger nyhetsbyrån Efe.

Världshälsoorganisationen (WHO) bevakar hur svininfluensan utvecklar sig. Margaret Chan, chef på WHO säger till den franska dagstidningen Le Monde att 40 procent av dödsfallen (från influensa A) handlar om unga vuxna med god hälsa som avlider inom fem till sju dagar i lunginflammation orsakad av viruset. “Behandlingen av dessa patienter är mycket svår”, säger hon.
Svininfluensan sprider sig även blixtsnabbt – mycket snabbare än tidigare influensaepidemier, upp till fyra gånger så snabbt. “Viruset färdas med en otrolig, nästan exempellös hastighet”, sade Margaret Chan till den franska dagstidningen.

I Spanien kan sjukvårdssystemet bryta ihop och landet behöver 2.000 extra läkare. Den regionala regeringen Junta de Andalucia startar en “virtuell doktor” på nätet som ska hjälpa användare att snabbt diagnostisera sjukdomen och ge tillförlitlig information för att hindra spridning av influensan utan att behöva resa till vårdcentraler.
“Doktorn” heter “Maria” och regionalregeringen hoppas att servicen ska hindra akutsjukvården från att kollapsa när antalet fall av svininfluensan i höst väntas öka från slutet på september för att sedan nå sin högsta topp under senhöstern och vintern.

“María” finns som en länk på hemsidan för Consejería de Salud och där fyller personen i ett frågeformulär om symptom som sedan sänds iväg. Svaret kommer inom kort och innehåller råd på vad personen bör göra som att exempelvis uppsöka vårdcentralen.
Andalusiens hälsovårdsminister María Jesús Montero säger i en intervju i dagstidningen ABC att Andalusien inte är mer drabbat än någon annan plats. I skrivande stund hade Andalusien 23,7 fall på 100.000 invånare att jämföra med 32 fall på 100.000 invånare inom EU.